Ammunnan Akatemia. Ampujien voimakas tuloskehitys kannustaa jatkamaan, nimi muuttuu

Ammunnan Akatemia. Ampujien voimakas tuloskehitys kannustaa jatkamaan, nimi muuttuu

Valtakunnallista ammunnan akatemiaa ja sitä edeltävää yläkouluakatemiaa on nyt pyöritetty 3 lukuvuotta.

Kokemukset ovat olleet erittäin hyviä.

Akatemiaan valittaessa ei niinkään arvioida sitä, millä tasolla urheilija on vaan mille tasolle urheilija haluaa edetä.

 

Kokoonpano:

Tanhuvaaran akatemiassa on ollut mukana 20 nuorta urheilijaa näiden kolmen vuoden aikana sitten, että yksi on ollut puhtaasti pistooliampuja ja 18 kivääriampujaa. Yksi urheilija ampuu sekä kivääriä, että liikkuvaa maalia. Kolme urheilijaa ovat olleet mukana koko kolmen vuoden ajan, 11 kahdesti ja viisi yhden lukuvuoden. Tässä on hyvä otanta nuorista tulevista huippu-urheilijoista. Osalla on selvä palo urheiluun, osa on mukana enemmän harrastuspohjalla. Molempia tarvitaan ampumaurheilun maailmassa.

 

Ohjaus:

Akatemian lajiosuuden vetovastuu on kuulunut koko historian ajan Markolle. – Kun akatemiaa käynnistettiin, kartoitin SAL:n valmennuksenjohtajan, nuorisopäällikön sekä silloisten maajoukkueiden päävalmentajien tahtotilat, mitä akatemiassa tulisi painottaa. Tätä soveltaen on tultu nykyiseen malliin, jossa neljän nelipäiväisen leirin painopisteet on laadittu leireittäin, kertoo Marko. – Ratkaisevan ja kehitykseen kannustavan opetuksen taustalla ovat tiimin vanhimmat urheilijat Annika, Inka ja Aleksi, jotka ovat toimineet leireillä opettajina. Heidän kannustava ja omaan kokemuksen perustuva opetus ja tekniikkavinkit ovat olleet monelle ampujalle opiksi, jatkaa Marko ja lisää, että ilman heidän panostaan, olisi leirit jääneet vaille hyvää esimerkkiä.

-Minkähän muun lajin akatemiassa opettajina toimivat maailman huiput ja esikuvat? Kysyy Marko.

 

Kehittyminen

Kehitys kuitenkin näkyy myös ilman mitään mittauksia. Tekeminen itsessään näyttää kehitykssen. On ollut ilo seurata, miten itse osallistuminen akatemiatoimintaan on lisännyt monen ampujan suhtautumista lajiin. Moni nuori on aika yksin harrastuksensa kanssa. Seuroissa on kovin vähän harjoittelukumppaneita, ainakaan oman ikäisiä. Akatemiassa kokoontuvat saman ikäiset ja samojen ongelmien kanssa painivat nuoret. Se on ollut ollut monelle hyvä kannustin jatkamiseen. Akatemiasta saadut vinkit ja neuvot on viety kotiradoille ja harjoituksien määrä ja intensiteetti ovat nousseet. Leireillä ammutaan kuitenkin vähintään 3,5-4 tuntia päivittäin, opiskelun, tietoiskujen ja muun fyysisen harjoittelun lisäksi. Nämä pitkäkestoiset harjoitteet ja ohjelmoitu opetus ovat lisänneet taitoa ja kesto-ominaisuuksia, joita lajissa tarvitaan.

 

Kilpailu mittarina

Urheilijoiden kehitystä voidaan määrittää eri mittareille. Leireillä perustekemistä ja niiden muutoksia on analysoitu laser-mittauksilla toteuttamalla Scatt-testejä ja niistä saatu palaute on huomioitu ja saatettu urheilijoiden kotijoukkojen ja valmentajien tietoon. Kilpailutuloksiin perustuva kehitys on helposti nähtävissä, vaikka vertailemalle kahden leirin välisiä leirikilpailuiden tuloksia. Ohessa 10m kiväärin maaliskuussa ja marraskuussa ammuttujen leirikilpailuiden tulokset:

10m kivääri 60 ls peruskilpailu:                03/2019            11/2018

  1. SYRJÄ Lauri AsAs                              614,7               607,3
  2. KOOTA Luukas ESF 610,8                 610,8                DNS
  3. SUOMUS Tuulevi VihA                     607,1               610,8
  4. LÄHTEENMÄKI Emmi Hahlo             600,0               584,5
  5. HELENIUS Mikko NoSA                    599,8               593,1
  6. KOSKINEN Ville TSA                         594,2               575,4
  7. RAIKAA Kalle LL                                592,7               576,5
  8. NENONEN Aino Hahlo                     591,3               576,1
  9. RISSANEN Eetu HAS                         582,4              575,9
  10. KÄRNÄ Lotta HlAS                            575,5               DNF

SIPOLA Anni SodA                                     DNS               609,8

BISI Elina MA                                              DNS               591,9

 

Johtopäätökset

Ei tarvitse olla akatemiassa päästäkseen huipulle, mitta se helpottaa ja vankistaa ampujaa urheilijan polullaan. Varsinaisen akatemian, toisen asteen koulutuksessa toteutettu ja sen esileikiksi suunniteltu yläkouluakatemia antaa riittävän ajoissa nuorelle suuntaviivat tekemiseen ja näyttää sen, että onko nuori valmis tuleviin haasteisiin. – Voi kun minunkin varhaisnuoruudessani olisi ollut tällaiseen mahdollisuus, sanoi Inka, katsellessa ”kateellisena” nyt akatemiassa opiskelevia. Akatemia syventää hyvin kotiradoilla tapahtuvia harjoituksia ja motivoi jatkamaan laji parissa. Akatemia on hyvä pomppulauta kohti nuorten maajoukkue- toimintaa. -Olisin kauhean hämmästynyt, jos akatemiassa ampuvat Luukas Koota ja Lauri Syrjä eivät olisi syksyllä SAL:n nuorten maajoukkueen ampujia, sanoi Marko.

 

Tulevaisuus

Syksyllä käynnistyy neljäs Ampumaurheilun valtakunnallinen yläkoululeiritys. Nimi on olympiakomitean käskemä ja toimintaa yhtenäistävä. Akatemia nimitys jää toisen- ja korkea-asteiden käyttöön. Yläkoululeiritykseen ovat kuitenkin tervetulleita myös toisen asteen kouluissa (lukiot ja ammattikoulut ja vast.) opiskelevat. Piakkoin valmistuu Ampumaurheilun valtakunnallisen yläkoululeirityksen esite ja se tulee jakoon ilma-aseiden SM-kilpailuihin. Haku syksyn leiritykseen käynnistyy piakkoin ja päättyy ennen kouluja, jotta valitut urheilijat voivat konsultoida leirityksestä uusien koulujen kanssa.

Ampumaurheilun valtakunnallinen yläkoululeirityksen ajat:

 

  1. leiritysjakso 4.-7.11.2019
  2. leiritysjakso 2.-5.12.2019
  3. leiritysjakso 20.-23.1.2020
  4. leiritysjakso 9.-12.3.2020

 

Akatemia 3:n luokkakuva.

Vasemmalta takarivi: Aino Nenonen, Ville Koskinen, Luukas Koota, Lauri Syrjä ja Eetu Rissanen

Vasemmalta eturivi: Edessä: Emmi Lähteenmäki, Lotta Kärnä, Tuulevi Suomus ja Kalle Raikaa

Poikittain: Mikko Helenius

Kuvasta puuttuvat: Anni Sipola ja Elina Bisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *