Reimari: Marko Leppä: Luoti voi ratkaista tuloksen

Reimari: Marko Leppä: Luoti voi ratkaista tuloksen

Reimari - Home | Facebook

Jorma Haapamäki

REIMARI • Keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Ammunta huipputasolla on tarkkaa puuhaa, mutta miten tarkkaa? Sitä selventää haminalainen ampumavalmentaja Marko Leppä. – Ilma-aseammunnassa luoti on keskeinen tekijä, jonka ominaisuudet vaikuttavat ratkaisevasti ampujan onnistumiseen, sanoi Leppä käydessään Haminassa Kokkokallion väestönsuojaan rakennetulla ampuma-radalla testaamassa poikansa Aleksin luotivaihtoehtoja. Ilma-aseammunnassa kympin leveys taulussa on 0,5 mm. Kun palkintosijat ratkotaan finaalissa, osumat mitataan millimetrinosien tarkkuudella, kun tuo kympin alue jaetaan vielä 10 osaan. Jos finaalissa ammuttu laukaus osuu aivan napakymppiin, tulokseksi kir-jataan 10,9. Mustaa kympin aluetta vain sivuavalla laukauksella saa tulokseksi enää 10,0. Peruskilpailussa ampujat saattavat saada tasatuloksen, mutta finaalikierros erottelee jyvät akanoista, kiteyttää Leppä. Mistä erot tuloksissa tulevat? Marko Leppä sanoo,että ampujan virheitäkin tärkeämpää on löytää kilpailuihin tasalaatuiset luodit.

Huipputason ilmakivääriammunnassa on luodilla keskeinen merkitys laukausten osu-matarkkuudessa, sanoo ampumavalmentaja Marko Leppä, joka testasi luoteja penkkiinkiinnitetyllä aseella

– Ampujan tärinällä on pienehkö vaikutus, mutta huonoilla luodeilla vaikutus voi olla merkittävämpi. Kunfinaalissa jokainen lauaus arvioidaan millimetrin murto-osan tarkkuudella, kilpailu voi vesittyä huonoihin luo-teihin.

Lepän mukaan huippuluokan ilma-aseampujat käyttävä kahta – kolmea luotivalmistajaa.– Innokas puolalainen agentti tarjosi käyttöömme yrityksensä valmistamia luoteja. Ruuvipenkkiin kiinnitetyllä aseella tehty koeammunta oli lahjomaton, emmekä päässeet puolalaisten kanssa kauppoihin. Pienoiskivääriammunnassa patruunan luodilla ei ole niin suuri merkitys. – Pienoiskiväärikisassa muuttujia on jo enemmän ja keskiössä on itse ampuja ja hänen suorituksensa. Itse luotan Lapuan patruunoihin,osallistui keskusteluun huippuampuja Aleksi Leppä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *