Verkkouutiset: Kansanedustaja: Ilma-aseet käyttöön haitallisten vieraslajien poistamisessa

Verkkouutiset: Kansanedustaja: Ilma-aseet käyttöön haitallisten vieraslajien poistamisessa

Live stream: Seuraa Verkkouutisten talousseminaaria – verkkouutiset.fi

ARNO RYDMAN | 19.03.2021 | 09:11- päivitetty 19.03.2021 | 09:13

Mikko Savolan mukaan ilma-ase olisi valkoposkihanhien poistamisessa riittävä ja kustannuksiltaan järkevä keino.

Kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen ilma-aseiden käytöstä rauhoittamattomien nisäkkäiden sekä metsästysasetuksen 666/1993 20 a pykälässä mainittujen eläinten tai haitallisten vieraslajien metsästämisessä.

Metsästysasetuksen 666/1993 20 a § pykälän mukaan ilma-asetta saa käyttää rakennuksen sisällä muun rauhoittamattoman nisäkkään kuin villiintyneen kissan, sekä variksen, harakan, naakan, kesykyyhkyn, oravan, näädän ja kärpän tappamiseen.

Kyseisiä eläimiä ei kuitenkaan saa metsästysasetuksen mukaan ampua ilma-aseella rakennusten ulkopuolella.

Savolan mukaan on järjetöntä, että ilma-aseita saa käyttää näiden lajien ampumiseen vain sisätiloissa.

– On käsittämätöntä, että metsästysasetuksen 17 pykälän mukaan riistalintuja saa ampua kaliiperin 36 haulikolla, mutta rauhoittamattomia nisäkkäitä tai haittalintuja ei saa ampua tehokkaammalla ilma-aseella rakennusten ulkopuolella, Savola toteaa tiedotteessa.

Hän ihmettelee myös sitä, miksi Suomessa ilma-aseiden käyttö on kielletty, vaikka esimerkiksi Iso-Britanniassa se on sallittua.

– Nykyisten ilma-aseiden tehokkuus riittää eläinten kivuttomaan lopettamiseen. Mielestäni nykyinen metsästysasetus pakottaa oikeastaan käyttämään tarpeettoman tehokkaita aseita, kun luotiaseen minimivoimakkuudeksi määrätään 100 joulea. Esimerkiksi piha-alueilla tai puistoissa ilma-aseiden käyttö olisi huomattavasti turvallisempaa ja käytännöllisempää, Savola painottaa.

Savolan mukaan ilma-aseiden metsästysasetuksen muuttaminen olisi erityisen perusteltua haitallisten vieraslajien, kuten valkoposkihanhien poistamisessa.

– Kun lakia saadaan muutettua siten, että valkoposkihanhien metsästäminen on mahdollista, voisi se olla mahdollista myös ilma-aseilla. Ilma-ase olisi hanhien poistamisessa varmasti riittävä, kustannuksiltaan järkevä ja nopeasti käyttöön otettava keino.

– Ilma-aseet olisivat toimiva keino hanhien poistamiseen esimerkiksi Helsingin keskustan puistoalueilta, Savola päättää.

Kysymyksessään Savola perää vastausta seuraaviin kysymyksiin:

Miksi metsästysasetuksen 666/1993 17 pykälä sallii 36 kaliiperisen haulikon käyttämisen esimerkiksi villikanin ja eräiden riistalintujen ampumiseen, mutta ei salli kyseistä haulikkoa tehokkaamman ilmakiväärin käyttöä asetuksen 20 a pykälässä mainittujen eläinten tai haitallisten vieraslajien poistamiseen muualla kuin rakennusten sisällä?

Miksi ilma-aseita ei voida käyttää rauhoittamattomien nisäkkäiden, metsästysasetuksen 666/1993 20 a pykälässä mainittujen eläinten tai haitallisten vieraslajien tappamiseen, vaikka ilma-aseiden tehokkuus riittäisi eläimen kivuttomaan tappamiseen ja niiden käyttö on sallittua useissa muissa Euroopan maissa?

Vastaako voimassa oleva lainsäädäntö ilma-aseiden teknistä kehitystä?

Tulisiko lainsäädäntöä uudistaa, jotta esimerkiksi maanviljelijöiden olisi mahdollista poistaa viljelmiltään haitallisia vieraslajeja, ilman pitkäkestoista prosessia aseenkantoluvan hankkimiseksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *