Reimari: HAS:lle tuli sata täyteen

Reimari: HAS:lle tuli sata täyteen

Tarja Autio

Haminan Ampumaseuratäytti tänä vuonna kunniakkaat sata vuotta. Seura viettijuhlaa huhtikuussa, mutta sen historiaan voi tutustua pienois näyttelyssä kirjaston Kasper-salissa. –Alkuvuosikymmeninä jäsenmäärä kasvoi nopeasti. Urheiluseuratoiminta oli muutenkin nosteessa, ja ampumaurheilu sai kadettikoulusta lisäboostia, toteaa Marko Leppä, seuraaktiivi ja valmentaja, joka toimi monta vuotta myös seuran puheenjohtajana. Seuran alkutaipaleella oli puolustusvoimien henkilöstöllä vahva rooli; olihan ampuma-urheilun, kuten monennmuunkin urheilulajin systemaattisen harjoittelun taustalla sotilaille järjestetty ur-heilukoulutus. Seuran ensimmäinen puheenjohtaja oli jääkärimajuri Viljo Kauppila, hallitukseen kuuluivat myös kenraaliluutnantti Lennart Oesch,  kelloseppä Oskari Tilli, luutnantti Viljo Cantell  ja maanmittaus-insinööri J.V.Arvilommi.

Seura liittyi heti ampumaurheilun kattojärjestöön (nykyisin Suomen Ampumaurheiluliitto), toiminta aloitettiin heti. ”Päätettiinalkaa ampumaan joka sunnuntai alkaen klo 12 päivällä Kadettikoulun radalla”, kerrottiin hallituksen ensimmäisessä pöytäkirjassa.

Ammunta kilpaurheiluna pääsikin taustat huomioiden heti vahvasti käyntiin.  Arto Laakson  kirjoittamasta seurahistoriikista käy ilmi, että Viljo Kauppila oli HAS:n ensimmäinen edustaja Suomen ampumajoukkueessa Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa v. 1926. Suomenmestaruuksia ja muita voittojaseuran jäsenet ovat napsineet sadan vuoden varrella mittavasti. Maailmanmestaruus- ja olympiaedustajia ja-mitalisteja seurasta löytyy monta, mm. pistooliampujat Mauri Kuokka  (hopeaa ja joukkuekulta MM-Tuk-holma 1947), Lauri ”Putte”Toikka  (joukkuehopea MM-Oslo 1952, joukkuekulta ja-pronssi MM-Caracas 1953), ja Teemu Anttila  (joukkue-kulta MM-Korea). Kivääriam-pujatkin menestyivät, Antti Rissanen (MM-Kairo ja To-kion olympialaiset), Johan Laakso  (MM-Wiesbaden, pronssia MM-Korea, Mek-sion olympialaiset,kultaaja pronssia sotilaiden MM), Olavi Eronen (joukkuekultaasotilas-MM). HAS:n puheenjohtajanakin toiminut Eronen toimi myös Suomen Ampu-maurheiluliiton valmennuspäällikkönä ja olympiakomiteassa. –2000 -luvun alkaessa tapahtui selvästi jonkinlainen notkahdus niin jäsenmäärissä kuin urheilussa, kertoo HAS:n nykyinen puheenjohtaja  Ville Puhakka. Uudennousun merkit ovat ilmassa. – Harjoittelu on keskitetty Kokkokallion väestönsuojaan, mistä löytyy ilma-ase-radat sekä pistooliammunnan harjoittelupaikat. Myös valmennuksessa on seurattu aikaa. Tavoitteelliseen kilpailuuraan tähtäävillä on oma ryhmänsä. Suuntimen tarkistus on tuottanut tulosta. AleksiLeppä voitti jo varhaisessa iässä Suomen ja pohjoismaiden mestaruuksia kiväärilajeissa. Korean MM-kisoissa 2018 Aleksi voitti kultaa vakiokiväärillä ja vapaakiväärillä. Nyt tähtäin on Pariisin olympialaisissa. Kaiken toiminnan kivijalkaon jatkuva ja laadukas nuorisotyö. HAS syksyllä järjestäämm. ampumakoulun ilma-aseilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *