YLE: Näillä suomalaisilla on vielä mahdollisuus päästä Pariisin kisoihin – katso valittujen urheilijoiden listat

YLE: Näillä suomalaisilla on vielä mahdollisuus päästä Pariisin kisoihin – katso valittujen urheilijoiden listat

Olympialaiset

Näillä suomalaisilla on vielä mahdollisuus päästä Pariisin kisoihin – katso valittujen urheilijoiden listat

Suomalaisurheilijat tavoittelevat olympia- ja paralympiapaikkoja vielä useissa lajeissa. Suomi tekee valintoja Pariisin kisoihin seuraavan kerran kesäkuussa.

Rantalentopalloilija Niina Ahtiainen ja Taru Lahti-Liukkonen Triplan biitsillä.
Beach volley -pelaajat Niina Ahtiainen ja Taru Lahti-Liukkonen kamppailevat paikasta Pariisin olympialaisiin. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

RIKU PORVARI

11:44•Päivitetty 15:00Kuuntele juttu20:36

Useilla suomalaisilla on vielä mahdollisuus napata paikka Pariisin kisoihin. Tästä jutusta löytyvät lajikohtaisesti aakkosjärjestyksessä suomalaisurheilijoiden tilanteet ja viimeiset koitokset ennen heinäkuun loppua. Päivitämme artikkelia Pariisin kisojen lähestyessä.

Viiden renkaan kisat järjestetään kesällä Pariisissa, Ranskassa. Olympialaiset ovat ohjelmassa 26.7.–11.8 ja paralympialaiset 28.8.–8.9. Järjestyksessä on ensin olympialajien, sitten paralympialaisten tilanne.

Olympialaiset 26.7.–11.8.

Olympialaisiin valitut 10.5. mennessä

Ampumaurheilu
Eetu Kallioinen, skeet
Aleksi Leppä, pienoiskiväärin asentokilpailu ja ilmakivääri

Paini
Jonni Sarkkinen, kreikkalais-roomalainen paini, 77 kg

Purjehdus
Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen, nacra 17
Kaarle Tapper, ILCA7
Monika Mikkola, ILCA6
Jakob Eklund, iQFoil
Ronja Grönblom ja Veera Hokka, 49er FX

Sulkapallo
Kalle Koljonen

Uinti
Matti Mattsson, 200 m rintauinti

Yleisurheilu
Viivi Lehikoinen, 400 m aitajuoksu
Wilma Murto, seiväshyppy
Aku Partanen, 20 km kävely
Silja Kosonen, moukari
Camilla Richardsson, maraton

Lähde: Olympiakomitean verkkosivutSulje

Eetu Kallioinen ampumaradalla haulikko olallaan.
Skeet-ampuja Eetu Kallioinen saavutti vuonna 2023 uransa ensimmäisen MM-mitalin sekä Suomelle olympiapaikan. Kuva: Magnus Eklöv / Yle

Ammunta

Italiassa käydyt haulikon EM-kisat päättyivät 26. toukokuuta. Kisoissa oli jaossa vain yksi paikka lajia kohden niin miehissä kuin naisissa. Suomi jäi ilman olympiapaikkaa trapissa. Trap-ampuja Mopsi Veromaa oli parhaana suomalaisena viides Italiassa.

Suomi on ilman edustajaa trapissa ensimmäistä kertaa 28 vuoteen. Lajissa on ollut suomalaisampuja vuoden 1996 Atlantan olympialaisista alkaen.

Suomi ei saanut lisäpaikkoja myöskään skeetiin. Lassi Kauppinen oli parhaana suomalaisena kuudes. Eetu Kallioinen taasen on jo valittu Suomen joukkueeseen. Hän ei kisannut Italiassa.

Kiväärin ja pistoolin EM-kisat päättyvät 9. kesäkuuta Kroatiassa. Kisoissa on jaossa kahdeksan maapaikkaa Pariisiin – kaksi lajia kohden. Suomella on kisoissa 15 hengen joukkue.

Aleksi Leppä on jo valittu joukkueeseen. Hän osallistuu olympialaisissa 10 metrin ilmakiväärikilpailuun sekä 50 metrin pienoiskiväärin asentokilpailuun.

Beach volley

Suomalaispari Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen ovat tiukassa paikassa Pariisin suhteen. Pari on olympiarankingin sijalla 19 muutaman pisteen päässä olympiapaikasta. Pariisin kisoihin etenee 17 paria rankingin perusteella.

Tällä hetkellä rankingraja on 6 540 pistettä, suomalaisparilla on kasassa 6 420 pistettä. Käytännössä yksi onnistunut turnaus voi nostaa parin olympialaisiin. Suomen pahimpia vastustajia ovat rankingpaikassa kiinni oleva Kanada ja Espanja (6 480 pistettä).

Maailmankiertueen eliittiturnaus (Elite16) pelattiin Portugalissa 22.–26. toukokuuta. Lahti-Liukkonen/Ahtiainen ja kovimmat kilpakumppanit putosivat turnauksen karsintakierroksella.

Suomalaisilla on tiedossa vielä kaksi tärkeää turnausta: Elite16-turnaus Tšekissä 5.–9. kesäkuuta ja Challenge-turnaus Puolassa 30.5.–2.6. Elite16-turnauksesta jaetaan enemmän pisteitä. Ranking sulkeutuu 9. kesäkuuta.

Suomella on mahdollisuus napata olympiapaikka myös Nations cupin finaaliturnauksesta. Suomi tavoittelee turnauksessa lisäpaikkaa Pariisiin, jos Lahti-Liukkonen ja Ahtiainen varmistavat paikan rankingin kautta.

Nations cupin finaalivaihe pelataan Latviassa 13.–16. kesäkuuta. Turnauksessa pelaa 12 Euroopan maata ja jaossa on yksi olympiapaikka.

Turnauksessa vastakkain asettuvat ensin maiden ykkösparit ja sitten kakkosparit. Tarvittaessa ykköset pelaavat toisen ottelun, joka ratkaisee otteluparin voittajan. Suomen kakkospari on Anniina Parkkinen/Vilhelmiina Prihti.

Matilda Castrén.
Golffaaja Matilda Castren on kiinni olympiapaikassa. Kantaako lyönti Pariisiin asti? Kuva: Getty Images

Golf

Sami Välimäki on lähes varmasti kisakoneessa. Hän on olympiarankingissa 33. sijalla, kun miehissä 60 golffaria pääsee Pariisiin. Matilda Castrenin kisapaikka on täpärällä. Hän on olympiarankingin sijalla 58. Myös naisten puolella on 60 paikkaa.

Suomella on siis tällä hetkellä kaksi paikkaa Pariisin golfviheriöille. Suomella on ollut lajissa neljä olympiaedustajaa vuoden 2016 Rion kisoista alkaen – kaksi miehissä ja kaksi naisissa. Castrenin ja Välimäen lisäksi Sanna NuutinenMikko Ilonen ja Kalle Samooja.

Muiden suomalaisten olympiapaikat ovat tällä hetkellä epävarmoja. Tapio Pulkkanen ja Ursula Wikström ovat kumpikin sijalla 62 olympiarankingissa. Miesten ranking sulkeutuu 17. kesäkuuta, ja naisten ranking 26. kesäkuuta.

Pulkkanen on pääsääntöisesti pelannut Challenge-kiertueella tällä kaudella. Noita turnauksia pelataan vielä kaksi ennen rankingin sulkeutumista: Espanjassa 6.–9.6. ja Tšekissä 13.–16.6. Pulkkanen jakoi 23. sijan turnauksessa, joka pelattiin Tanskassa 23.–26. toukokuuta.

Wikström on taasen golffannut paljon Euroopan kiertueella. Sen turnauksia on jäljellä jopa neljä ennen naisten rankingin sulkeutumista. Hän jakoi 54. sijan turnauksessa, joka pelattiin Ranskassa 23.–25. toukokuuta.

Jousiammunta

Jousiammunnassa on vielä tiedossa olympiakarsintaturnaus Turkissa 15.–16. kesäkuuta. Tokiossa Suomea edustanut Antti Vikström lunasti olympiapaikkansa samaisen karsinnan kautta kesäkuussa 2021.

Turkin olympiakarsinnassa jaetaan kolme joukkuepaikkaa ja kaksi yksilöpaikkaa niin miehiin kuin naisiin. Jousiammunnan olympiapaikkojen suhteen epävarmuutta on vielä paljon.

Jos ampuja on jo varmistanut yksilöpaikan, mutta maa nappaa joukkuepaikan Turkin kisassa, yksilöpaikka vapautuu tavoiteltavaksi.

Judo

Luukas Saha varmisti olympiapaikan 66-kiloisten sarjaan, kun hän puristi itselleen MM-pronssin. Lajissa 100-kiloisten sarjassa vääntävä Martti Puumalainen on jo valittu Suomen kisajoukkueeseen.

Susijengi juhlii faniensa kanssa voittoa Venezuelasta.
Suomi juhli Venezuela-voittoa kannattajiensa kanssa. Kuva: Ville Vuorinen

Koripallo

Suomen miesten koripallomaajoukkue pelaa olympiakarsintaturnauksessa Espanjassa 2.–7. heinäkuuta. Suomi on maailmanlistan 20. sijalla. Samassa alkulohkossa ovat Puola (rankingin 15:s) ja Bahama (57:s). Toisessa lohkossa ovat Espanja (5:s), Libanon (28:s) ja Angola (34:s).

Lohkojen ykkönen ja kakkonen jatkavat turnauksen välieriin, jossa pelataan paikasta finaaliin. Loppuottelun voittaja etenee olympiaturnaukseen.

Nykyaikainen 5-ottelu

Olympiapaikkoja on jaettu maanosien mestaruuskilpailuiden pohjalta, eikä Suomi napannut paikkaa viime vuoden EM-kisoista.

Lajin MM-kisat käydään Kiinassa 9.–16. kesäkuuta. Mitalistit varmistavat olympiapaikat. Kisojen jälkeen ranking suljetaan.

Suomen paras toivo on Laura Salminen, joka oli EM-kisoissa 44:s. Hän on olympiarankingin sijalla 84, kuusi urheilijaa pääsee Pariisiin rankingin pohjalta. Salmisen pitää todennäköisesti yltää MM-mitaleille, jotta hän kisaisi Pariisissa.

Nyrkkeily

Nyrkkeilyn olympiakarsintaturnaus käydään Thaimaassa 23.–31. toukokuuta. Jaossa on 3–5 olympiapaikkaa per sarja riippuen siitä, mihin sarjoihin kisajärjestäjä Ranska sijoittaa urheilijansa.

Suomalaisunelmat ovat 50-kiloisten Pihla Kaivo-ojan ja 60-kiloisten Vilma Viitasen sarjoissa. Heidän pitäisi yltää vähintään turnauksen välieriin, jotta he kamppailevat olympiapaikasta.

Paini

Jonni Sarkkinen on jo valittu Suomen joukkueeseen. Hän vääntää kreikkalais-roomalaisen painin 77-kiloisten sarjassa. Arvi Savolainen nappasi saman lajin 97-kiloisten maapaikan toukokuun alussa. Lisäpaikkoja Suomi ei saa.

Saara Retulainen keittiön pöydän ääressä.
Painonnostaja Saara Retulainen ei vielä tiedä olympiapaikkansa kohtaloa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Painonnosto

Rankinglista on jo sulkeutunut, mutta Kansainvälinen painonnostoliitto IWF vielä laskee sijoituksia. Edustuspaikkoihin vaikuttaa muun muassa se, mihin lajin suurmaat laittavat urheilijansa. Miehissä sekä naisissa on viisi sarjaa, mutta suurmaat saavat nimetä enintään kolme nostajaa per sukupuoli lajia kohden.

Osalla maista on myös dopingsanktioita, joten he saavat lähettää kisoihin vähemmän urheilijoita kuin edellä mainitun 3+3.

59-kiloisissa kisaava Saara Retulainen on tällä hetkellä rankingin perusteella jäämässä ulos olympialaisista. Tilanne voi vielä muuttua, mutta hän ei pysty enää itse vaikuttamaan tilanteeseen.

Purjehdus

Suomi on jo valinnut joukkueensa purjehdukseen. Suomelle voi tulla vielä yksi lisäpaikka. Formula Kite -luokan Noora Ruskola on tällä hetkellä viimeisenä ulos jäävä urheilija. Hän voi päästä olympialaisiin, jos yksikin maa jättää paikkansa käyttämättä.

Pyöräily

Suomella on yksi paikka olympialaisten naisten maatiepyöräilyyn. Erinomaisia ehdokkaita on kaksi: Anniina Ahtosalo ja Lotta Henttala. Olympiakomitea on kertonut tekevänsä valinnan toukokuun lopulla.

Benedek Olah tuulettaa jatkopaikkaa MM-kisoissa.
Pöytätennispelaaja Benedek Olah hamuaa rankingpisteitä. Kuva: ITTF

Pöytätennis

Suomi ei saanut paikkaa Euroopan olympiakarsintaturnauksesta, joka pelattiin 15.–19. toukokuuta. Viimeiset paikat jaetaan rankingin perusteella, joka sulkeutuu 18. kesäkuuta.

Benedek Olah kiertää vielä turnauksia. Hän yrittää päästä rankingin kautta olympialaisiin. Paikan lunastaminen vaatisi kuitenkin huippusuorituksia ainakin joissain viimeisistä turnauksista.

Ratsastus

Suomi on varmistanut paikan koulujoukkueelle ja kaksi maapaikkaa kenttäratsastuksen henkilökohtaiseen kilpailuun. Valintoja ei ole vielä tehty.

Heili Sirviö poseeraa skeittiparkissa.
Rullalautailija Heili Sirviö lunastaa olympiapaikan onnistumalla Unkarissa. Kuva: Johanna Juntunen

Rullalautailu

Heili Sirviö oli 23:s olympialaisten karsintasarjan park-kilpailussa Kiinassa. Suorituksellaan hän nousi olympiarankingin sijalle 19, kun 20 rullalautailijaa pääsee rankingin perusteella Pariisin parkiin. Kukin jäsenmaa saa nimetä enimmillään kolme urheilijaa lajia kohden.

Rankingrajan alapuolella oleva urheilija on noin 3 000 pistettä Sirviöstä. Suomalainen sai kuitenkin Kiinan kisan sijoituksellaan 11 309 pistettä.

Karsintasarjan toinen ja olympiapaikan ratkaiseva kilpailu on Unkarissa 20.–23. kesäkuuta. Sirviön pitää siis vielä onnistua riittävän hyvin, jotta hän pitää kiinni olympiapaikastaan.

Sulkapallo

Kalle Koljonen edustaa Suomea Pariisin olympialaisissa.

Tennis

Emil Ruusuvuori on tällä hetkellä olympirankingissa kahden sijan ja 24 rankingpisteen päässä Pariisista. Tenniksen puolella kaikki pelaajat eivät perinteisesti vastaanota olympiapaikkaa, joten Ruusuvuori saattaa vielä päästä kesän kisoihin, vaikka ei nousisi olympiarankingissa.

Ruusuvuori keskeytti ATP-turnauksen Genevessä, Sveitsissä. Hän pelaa vielä Ranskan avoimissa. Turnaus pelataan 26.5–9.6. Rankinglista sulkeutuu 10. kesäkuuta. Onnistumisilla Ruusuvuori voi tarttua olympiapaikkaan.

Nelinpelipaikka yhdessä Harri Heliövaaran kanssa riippuu vahvasti Ranskan avointen suorituksista. Nelinpelin rankinglistan kärkikymmenikkö pääsee olympialaisiin, eikä kumpikaan suomalainen ole tällä hetkellä riittävän korkealla. Ruusuvuoren ja Heliövaaran yhteisranking ei myöskään riitä nelinpeliin tällä hetkellä.

Tomas Koski.
Vapaauimari Tomas Koski on erittäin lähellä olympiapaikkaa. Kuva: Uimaliitto / Teemu Moisio

Uinti

Matti Mattsson on alittanut 200 metrin rintauinnin karsintarajan ja hänet on valittu olympiajoukkueeseen. Tomas Koski on 17 sadasosan päässä 200 metrin vapaauinnin karsintarajasta. Hän ei ole varmistanut paikkaa, mutta aika todennäköisesti riittää olympialaisiin.

Uinnin EM-kisat järjestetään Serbiassa 17.–23. kesäkuuta. Kisat ovat suomalaisille viimeinen mahdollisuus uida karsintarajoja.

Jokainen pitkän radan MM-kisoissa kilpaillut maa saa valita yhden olympiaedustajan per sukupuoli. Eli: jos kukaan suomalainen ei alita olympialaisten karsintarajaa, Suomi saa nimetä kisoihin Kansainvälisen uimaliiton World Aquaticsin rankinglistalla korkeimmalla olevan naisuimarin.

Voimistelu

Rytmisen voimistelun EM-kilpailut järjestettiin Unkarissa 22.–26. toukokuuta. Se oli viimeinen mahdollisuus lunastaa olympiapaikka.

Neliottelussa Suomen Anastasia Rogozhina oli loppukilpailun 22:s. Emmi Piironen jäi karsintaan ja oli 25:s. Joukkuekisassa Suomi oli 16:s.

Suomalaisia ei nähdä rytmisessä voimistelussa, eikä telinevoimistelussa Pariisissa.

Senni Salminen
Kolmiloikkaaja Senni Salminen oli WA:n rankinglistalla 30:s toukokuun 26. päivänä. Lajissa 32 urheilijaa pääsee Pariisiin. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Yleisurheilu

Suomi on valinnut jo viisi yleisurheilijaa Pariisin kisoihin. He ovat aitajuoksija Viivi Lehikoinen, seiväshyppääjä Wilma Murto, kävelijä Aku Partanen, moukarinheittäjä Silja Kosonen ja maratoonari Camilla Richardsson.

Yksiselitteisin reitti olympialaisiin on karsintarajan alittaminen. Sen jälkeen tarkkaillaan urheilijoiden sijoituksia maailmanlistalla. Ranking sulkeutuu 7. heinäkuuta.

Paras reitti Suomen yleisurheilijoiden olympiamahdollisuuksien arviointiin on Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n rankinglista. Esimerkiksi estejuoksija Topi Raitanen ja kolmiloikkaaja Senni Salminen ovat tällä hetkellä kiinni olympiapaikassa.

Muut lajit

Suomi jää lähes varmasti ilman edustajaa 15 lajissa, joissa urheilija tai joukkue on tavoitellut olympiapaikkaa. Nämä lajit ovat breakdance, kiipeily, käsipallo, lainelautailu, lentopallo, maahockey, melonta, miekkailu, soutu, rugby, taekwondo, taitouinti, triathlon, uimahyppy ja vesipallo.

Paralympialaiset 28.8.–8.9.

Paralympialaisiin valitut 20.5. mennessä

Jousiammunta
Jere Forsberg, taljajousi, avoin luokka
Jean-Pierre Antonios, taljajousi, W1

Pyöräily
Teppo Polvi, käsipyöräily, H1

Pöytätennis
Aino Tapola, luokka 1

Ratsastus
Jonna Aaltonen, kouluratsastus, ryhmä V
Laura Kangasniemi, kouluratsastus, ryhmä V
Katja Karjalainen, kouluratsastus, ryhmä I

Yleisurheilu
Leo-Pekka Tähti, ratakelaus, T54
Amanda Kotaja, ratakelaus, T54
Toni Piispanen, ratakelaus, T51
Iida Lounela, pituushyppy, T12
Marjaana Heikkinen, keihäänheitto, F34
Teijo Kööpikkä, kuulantyöntö, F57

Lähde: Paralympiakomitean verkkosivutSulje

Jonna Aaltonen ruskean hevosen selässä keväisessä säässä.
Suomella on ensimmäistä kertaa ratsastuksen joukkuepaikka paralympialaisissa. Kisoissa mukana on muun muassa Jonna Aaltonen. Kuva: Ghadi Boustani / Yle

Ammunta

Ampumalajien EM-kisat järjestetään Espanjassa 30.5.–7.6. Kilpailut ovat viimeinen mahdollisuus paralympiapaikan lunastamiseen.

Suomen edustaja kisoissa on Jarkko Mylly. Hän kisaa luokissa SH1R3 eli 10 metrin ilmakiväärissä ja SH1R6 eli 50 metrin pienoiskiväärissä. Myllyn kilpailupäivät ovat 4. ja 5. kesäkuuta.

Kummassakin Myllyn luokista EM-kisoista jaetaan yksi maapaikka parhaiten sijoittuneelle urheilijalle, joka ei ole jo varmistanut paralympiapaikkaa.

Mylly edusti Suomea Tokion kisoissa vuonna 2021. Hän oli pienoiskiväärissä 15:s ja ilmakiväärissä 41:s.

Jarkko Mylly valmistautuu. Hän kerää panoksia.
Kivääriampuja Jarkko Mylly kisasi Tokion paralympialaisissa 2021. Kuva: Lassi Palo / Ampumaurheiluliitto

Judo

Judossa 57-kiloisten sarjan Tessa Koposella on oljenkortenaan enää villi kortti. Hän on sijalla 20 paralympiarankingissa, jonka kautta kuusi urheilijaa pääsee Pariisiin. Lista sulkeutuu 24. kesäkuuta.

Koposen painoluokassa kisapaikkoja on yhteensä kymmenen.

Kansainvälinen paralympiakomitea IPC oli jakanut valtaosan Tokion kisojen villeistä korteista 14. kesäkuuta mennessä eli noin kaksi ja puoli kuukautta ennen paralympialaisten alkua.

Villejä kortteja jaetaan urheilijoille, joilla ei ole ollut yhtäläisiä mahdollisuuksia kerryttää rankingpisteitä kuin listalla paremmin sijoittuneilla.

Triathlon

PTS3-luokassa kisaava Liina Nuoranne on ilmoittautunut kahteen rankingkilpailuun Espanjassa ja Ranskassa, mutta myös Italiassa on cup-kilpailu kesäkuun aikana.

Hän todennäköisesti pystyy nappaamaan rankingpaikan etenkin, jos onnistuu kesäkuun cup-kilpailuissa. Lista sulkeutuu 1. heinäkuuta.

Paratriathlonissa kukin jäsenmaa saa nimetä enintään kaksi urheilijaa Pariisiin. Paralympialaisissa Nuoranne kisaa PTS4-luokassa, koska naisten puolella hänen luokkansa on yhdistetty siihen. Paikkoja on jaossa 14.

Vammaisurheilijat Iida Lounela ja Vilma Berg
Parayleisurheilija Vilma Berg (oik.) poseerasi harjoituskaverinsa Iida Lounelan kanssa. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Uinti

Uinnin paralympiapaikat ratkeavat vasta kesäkuun lopulla, vaikka maapaikat jaettiin jo tammikuussa.

S14-luokassa kisaava Nader Khalili ja kolmessa luokassa (S6, SB5, SM6) uiva Nathalie Örnkvist voivat päästä kisoihin villien korttien mahdollistamana. S10-luokan Jenna Rajahalme ei tällä hetkellä ole pääsemässä kisoihin.

Voimanosto

Harri Kauppilan ainoa mahdollisuus Pariisin kisoihin on villi kortti. Kansainvälinen paralympiakomitea IPC jakaa villit kortit noin kuusi kuukautta ennen Pariisin kisoja.

Yleisurheilu

Parayleisurheilun MM-kisat järjestettiin Japanissa 17.–25. toukokuuta. Suomi ei saanut kisoista lisäpaikkoja.

Urheilijat voivat parantaa High Performance Allocation (HPS) -tulostaan 16. kesäkuuta saakka. Yleisurheilijoiden paikat vahvistuvat kesäkuun lopussa.

HPS-paikkojen lisäksi kisalippuja jaetaan vielä villi kortti -perustein.

Lue myös: ”Suomen joukkue tulee olemaan pieni, mutta laadukas”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *